Wat doen we bij energiebewust & duurzaam ondernemen

Steeds meer Laarbeekse ondernemers vinden duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen vanzelfsprekend. Ze streven niet alleen naar een financieel gezond bedrijf, maar leveren ook een bijdrage aan een schoon milieu en een betere samenleving. Bij de Stichting Parkmanagement Laarbeek juichen we dit toe. Grondstoffen worden schaarser en het gebruik van fossiele brandstoffen (zoals aardgas voor verwarming) is lang niet meer zo vanzelfsprekend als voorheen. Bedrijven die investeren in o.a. het hergebruik van reststromen, energiebesparing en schone energie, denken vooruit en zijn beter voorbereid op de toekomst.

Veel bedrijven kunnen hierbij informatie, advies en ondersteuning gebruiken. Stimuleren van duurzaam ondernemen is daarom één van onze speerpunten. We doen dat tijdens bijeenkomsten die we organiseren, in één op één gesprekken met ondernemers en via onze website en nieuwsbrief. 
                                

 

Voorbeelden, tips en handige links
De afgelopen jaren hebben we geïnventariseerd welke maatregelen ondernemers treffen in het kader van energiebewust ondernemen. We hebben de belangrijkste voorbeelden op een rij gezet. Ik wil voorbeelden, tips en links zien >>

Helpdesk
We helpen jou als ondernemer graag op weg, beantwoorden vragen of verwijzen door naar een specialist bij bedrijfsspecifieke vragen. De meest gestelde vragen en antwoorden rondom duurzaam ondernemen hebben we in kaart gebracht, zoals vragen m.b.t. subsidies en de informatieplicht. Maar ook voor vragen over zonnepanelen op daken (waar moet je op letten) en andere vraagstukken kun je bij ons terecht.

Ik wil meer lezen over de helpdesk en vraag-antwoorden >>

Circulair ondernemen
De vraag naar producten, grondstoffen en voedsel neemt wereldwijd nog steeds sterk toe.  Onze huidige lineaire economie  (maken – verbruiken – weggooien) zorgt voor verspilling, uitputting van voorraden en aantasting van het milieu. Bedrijven die circulair ondernemen zorgen er voor dat kringlopen worden gesloten zodat grondstoffen steeds weer opnieuw kunnen worden ingezet voor nieuwe, hoogwaardige producten. Landelijk, provinciaal, regionaal en op lokaal niveau wordt hier de komende jaren sterk op ingezet. Vanuit de Stichting Parkmanagement Laarbeek ondersteunen we bedrijven die met circulair ondernemen aan de slag gaan.

Afval naar grondstof; Indusym
Met de inzet van het online platform InduSym helpen we ondernemers om hun reststromen helder in kaart te brengen. We zetten deze restromen voor de ondernemer in de database van het digitale deelplatform en algoritmes zoeken dan automatisch naar partners waarmee deze reststromen worden uitgewisseld. Zo maken we van afval van het ene bedrijf, een grondstof voor het andere.

Collectieve afvalinzameling
De hoeveelheid gegevens over afval en grondstoffen in de InduSym database blijft toenemen. Er worden geregeld kleine matches gemaakt op het platform en er ontstaat ook inzicht in de hoeveelheid en types afval in Laarbeek. Dit inzicht geeft aanleiding tot het opstarten van grotere uitwisselingen. Bedrijven hebben aangegeven dat ze hun restafval graag zouden scheiden. Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je 'afvalstromen' en dien je dit dus zelf te regelen. 

Oud papier/karton wordt vanaf 2023 bij bedrijven niet meer door de gemeente opgehaald. Stichting Parkmanagement Laarbeek heeft met Van Kaathoven grond en sloopwerken afspraken gemaakt om lokaal en collectief een oplossing te kunnen bieden. En om jouw als ondernemer maatwerk te bieden is Van Kaathoven bereid een vrijblijvende quickscan te maken van jouw bedrijfsafval en daarmee een aanbod op maat te maken.

Samenwerking

We werken samen met o.a. coöperatie Laarbeek Energie in het stimuleren en ondersteunen van opwekking van nieuwe energiebronnen door bedrijven.

Voor bedrijven is verduurzamen interessant, om de volgende redenen:

  • Energie kost geld, dus energie besparen loont!
    • De beschikbaarheid van fossiele brandstoffen wordt steeds minder vanzelfsprekend. Het aardgasnet in Nederland wordt de komende decennia uitgefaseerd
    • Steeds meer klanten vragen om een duurzame bedrijfsvoering.
    • Aandacht voor energie past binnen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.